Taxi Parisien

Työreissuille pitää yleensä lähteä aikaisin aamulla ja niiltä tullaan takaisin myöhään illalla. Jo siitäkin syystä lentokentälle ja sieltä takaisin kuljetaan taksilla. Ja kun noita reissuja on riittänyt on tullut taksillakin ajeltua aika paljon. Ja kohdalle on sattunut jos jonkinlaista suharia.

Lentokentälle päin mennessä ei ongelmia yleensä ole. Tilaan taksin aina samasta taksifirmasta etukäteen jo edellisenä iltana. Auto on aina tullut täsmällisesti noutamaan. Autot ovat siistejä. Luottokortti käy. Ja määränpääkin on sen verran tunnettu ettei reitti tuota ongelmia. 

Lentokentän taksiasemalta kohdalle saattaa kuitenkin sattua vaikka minkälainen tapaus.

Pariisi ja sen lähiöt on tietenkin alueena suuri, joten on hyvin epätodennäköistä että kuski tuntisi koko alueen by heart. Kaupungin nimen perusteella kuskit osaavat kyllä suunnistaa oikeaan suuntaan, mutta sitten kadun tarkkuudella perille ei osata ilman ohjeita.

Nykyisin luulisi että GPS-navigointilaite olisi vakiovaruste taksissa. Kohdalleni on kuitenkin sattunut parikin kuskia, jotka luottavat mieluummin penkin alla säilytettävään Paris et Banlieues –karttakirjaan. Yksi kuski soitteli jopa jollekin kaverilleen (!?) ajo-ohjeita kysyäkseen.

Nekin kuskit joilla navigaattori autossa on, eivät suinkaan naputtele määränpäätä laitteeseen ennen lähtöä. Auto lähtee liikkeelle yleensä heti kun ovi paukahtaa kiinni ja sitten vasta keskustellaan että minne ollaan menossa. Navigaattoria voi sitten naputelle moottoritiellä. (No, okei, varmaan niille tulisi huutoa siitäkin, jos ne jäisi siihen taksipysäkille tukkeeksi navigaattoriaan naputtamaan….)

Kuskit ovat harvoin syntyperäisiä ranskalaisia. Asiakasta kohtaan käytös on vähintään asiallista, yleensä ihan ystävällistäkin (yhteisen kielen puutteesta huolimatta). Suomalaisiin, pidättyväisiin taksikuskeihin tottuneelle näiden pariisilaisten kuskien asiakaspalvelu asenne tuntuu kuitenkin, noh, sanoisinko huolettomalta: kuski saattaa laulaa radiosta tulevien kappaleiden tahdissa (siis laulaa ihan ääneen, kyse ei ole hyräilystä) ja soitella omia puheluitaan siinä matkan aikana vaimolle/ äidille/ kaverille/ ties kenelle. Kohdalleni on kuitenkin sattunut myös useampi kuski, josta oli havaittavissa jonkinlaisia road rage –piirteitä. Ammattikuskeissa tämä on mielestäni erittäin epämiellyttävä piirre.

Itse olen vielä toistaiseksi välttynyt huijauksilta, mutta taksilla ajelu on täällä silti mielestäni melko kallista. Lukemat juoksevat mittarissa niin nopeasti että hirvittää. Täältä mun kyliltä se noin 25 km matka lentokentälle maksaa melkein 60 euroa.* Tosin ennakkoon tilattuna taksin mittarissa seisoo usein jo 14 euroa kun lähdetään liikkeelle. Asiakkaalta saa täällä kuulemma laskuttaa myös sen summan joka kuskilta meni matkaan asiakasta noutamaan.

Nyt viimeisimmälle työmatkalle lähtiessäni osui lentokentällä silmiini myös jotain mitä en ollut ennen nähnyt ja mitä en myöskään osannut odottaa täällä: Moottoripyörätaksi.**

Palvelu on suunnattu erityisesti kiireisille ihmisille, joilla ei ole aikaa jumittaa liikenneruuhkissa. Yksi firma on nimennyt itsensä osuvasti Wintime.

Ensiajatuksena vaikuttaa epäilyttävältä, koska miten nuo moottoripyörät sitten säästävät aikaa? No, jonojen välissä puikkelehtimalla tietenkin. Eikös se ole vaarallista? Nämä ei siis kuitenkaan ole mitään satunnaisia, yksittäisiä yrittäjiä, vaan ihan vakiintuneita firmoja, jotka ainakin mainostavat panostavansa turvallisuuteen ja laatuun. Ja esimerkiksi tämä Citybird ilmoittaa olevansa ensimmäinen ISO 9001 –sertifioitu moottoripyörätaksifirma.

Ja vielä vinkiksi Pariisiin matkaaville: Jos tulee tarvetta täällä tilata taksia, niin voin suositella tuota itse käyttämääni taksi-firmaa: Taxis.

Heillä on myös erillinen englannin kielinen palvelunumero paikallista kieltä osaamattomille: +33 141 276 699. Tässä numerossa ymmärtävät hienosti myös huonosti äännettyjä osoitteita.

Taxi-motoja en ole kokeillut ja niiden yhteystiedot voitte halutessanne poimia tuolta heidän nettisivuilta.

Mitenkähän paljon matkatavaraa voi ottaa taxi-moton kyytiin?

*(Helsingissä muistelen että vastaava matka maksaisi noin 40 euroa, tosin tämä on jo parin vuoden vanha mutu-tieto.)

**(Euroopan maista tämä ajatuksena sopisi mielestäni ennemmin Italiaan…..)

HeliPariisi1 Comment