Vierailuja Maailmanperintökohteisiin

Viime viikkoina olen lukenut paristakin seuraamastani matkablogista koosteita bloggaajan käymistä UNESCO:n maailmanperintökohteista (Matkalla lähelle tai kauas ja Tie täynnä on tarinoita). Nämä kirjoitukset innostivat minua listaamaan omani, vaikka vähän vierastan omalla kohdallani ajatusta matkailuun liittyvästä "keräilystä". Niin. Niin sanottujen maapisteiden kerääminenhän on melko yleistä, mutta matkailuun liittyviä keräilykohteita ja listoja on monta muutakin, yksi niistä nämä UNESCO:n maailmanperintökohteet.

Matkailijana koen olevani enemmän fiilistelijä ja hengailija enkä suorita aina niitä kuuluisimpiakaan nähtävyyksiä (kröhöm, 10 Pariisissa vietetyn kuukauden jälkeen Louvre on vielä näkemättä...), joten yllätyin, miten monta maailmanperintökohdetta olen kuitenkin jo nähnyt, monesti tietämättä ollenkaan kohteessa ollessani, että kyseessä on maailmanperintökohde. 

Tässä oma listani ryhmiteltynä maittain:

Japani

 • Hiroshiman rauhanmuistomerkki
 • Itsukushima Jinja, Miyajima
 • Muinaisen Kioton monumentit
 • Nikkon pyhäköt ja temppelit

Hollanti

 • Amsterdamin 1600-luvulla rakennettu kanava-alue

Belgia

Bosnia ja Hertzegovina

 • Mostarin vanha kaupunki (ja vanha silta)

Kävin Mostarissa hyvin pian sodan loppumisen jälkeen, keväällä 1997 ja silta oli tuolloin vielä rikki.

Espanja

 • Antoni Gaudin työt, mm. Casa Mila, Park Guell, Sagrada Familia Barcelonassa
 • Toledo
 • Segovia

Madrissa viettämäni kesä onkin muuten esimmäinen kerta kun olen ajatellut maailmanperintökohteiden kiertämistä tavoitteellisesti. Kun toukokuussa saavuin Madridiin työkomennukselle projektia vetämään, ojensi paikallinen operatiivinen johtaja minulle Madridin lähistöllä sijaitsevien maailmanperintäkohteiden esitteen ja sanoi, että hänen tiiminsä suorittaisi tunnollisesti projektiini liittyvät tehtävät, mutta minun tulisi vastavuoroisesti suorittaa viikonloppuisin hänen antamaansa tehtävälistaa, eli kiertää esitteeseen listatut kohteet. Espanjalaiset suorittivat oman osuutensa, mutta minun osuuteni jäi jonkin verran kesken... Vähän nolottaa myöntää, että vierailematta jäivät Madridista käsin niinkin helpot kohteet kuin El Escorialin luostari ja Alcala de Henares.

Italia

 • Dolomiitit
 • Etna
 • Firenzen historiallinen keskusta
 • Pisan Piazza del Duomo
 • Piemonten viinialueet
 • Portovenere ja Cinque Terre
 • Rooman historiallinen keskusta
 • San Gimignanon historiallinen keskusta
 • Santa Maria delle Grazien kirkko ja Leonardo da Vincin Viimeinen ehtoollinen
 • Sienan historiallinen keskusta
 • Siracusa
 • Venetsia ja sen laguuni
 • Verona

Kreikka

Luxembourg

Ranska

 • Versailles
 • Strasbourg Grand Ile
 • Seinen jokivarsi Pariisissa

Suomi

 • Suomenlinna
 • Vanha Rauma

Sveitsi

 • Bellinzonan kolme linnaa, puolustusmuuri ja maavallit 
 • Bernin vanhakaupunki

Tsekki

 • Prahan vanha keskusta

Vatikaanivaltio

 • Vatikaanin kaupunki

Viro

 • Tallinnan vanha kaupungin historiallinen keskusta

Osa kohteista on hyvin laajoja, enkä ole kaikkiin listaamiini kohteisiin tutustunut kokonaisuutena. Mutu-tuntumalla on siis rajanvetoa tehty tässä. Esimerkiksi Muinaisen Kioton monumentteja on niin monta etten jaksanut/ ehtinyt niitä kaikkia muutamassa päivässä kiertää... Omasta mielestäni kuitenkin tarpeeksi monta. Ja Antoni Gaudin töitäkin on vielä lisää tutustuttavaksi. Muutamia kohteita sen sijaan en ottanut mukaan tähän listaan liian pinnallisen vierailun takia, esim. Pietarin historiallinen keskusta kaipaa vähän perusteellisempaa tutustumista.

En kuitenkaan usko, että jatkossakaan suunnittelen matkojani maailmanperintökohteet "edellä", mutta kyllähän listalla on monen monta kiinnostavaa, upea, must-see -kohdetta, joissa haluan vierailla niin pian kuin mahdollista. Kuten Amalfi-rannikko ja Alberobello Italiassa ja Rio de Janeiro, Brasìlia ja Pantanal Brasiliassa, ihan vain muutaman mainitakseni.

 

HeliReissut2 Comments