Pieni Milano-opas

Milano on tunnettu tyylin, muodin ja designin pääkaupunkina, mutta silti monet saavat helposti kaupungista ankean ensivaikutelman. Monet käyttävätkin Milanoa vain läpikulkuväylänä suunnatessaan Alpeille, järville tai Ligurian rannikolle.

Itse ihastuin Milanoon ensi silmäyksellä vieraillessani siellä 17-vuotiaana 1990-luvulla ja suhde syveni viettäessäni siellä kesän 2004. Vuonna 2010 opiskelin Milanossa 7 kuukautta ja koko työurani ajan on työmatkoja Milanoon ollut onnekseni muutama per vuosi ja niiden yhteyteen olen pyrkinyt aina järjestämään myös omaa aikaa.

Kyllä, kaupunki on monelta osin likainen, rähjäinen ja kiireinen business-kaupunki, mutta anna Milanolle mahdollisuus. Se on oivallinen kohde viikonloppumatkalle, vaikka sen kauneutta ja charmia, saattaa joutua hieman etsimään. Milano sijaitsee tasongolla eikä kaupungissa itsessään ole maastosta johtuvaa maiseman kauneutta, ei meren tai järven rantaa tai jokea halkomassa kaupunkia. Jäljellä on vain muutama tekokanava vanhasta laajemmasta kanavaverkostosta. Siksi se voi vaikuttaa betoniviidakolta, mutta kirkkaalla säällä kaupunkimaisemien taustana ovat upeat alpit ja kaupungissa on lopulta runsaasti vehreyttä ja upeaa menneenajan arkitehtuuria. 

Finnairin klo 16 lennoilla ehtii Helsingistä perjantaina illalliselle Milanoon, ja kun palaa sunnuntai-illan klo 19 lennolla jää käytännössä koko viikonloppu aikaa rauhallisempaankin tahtiin tutustua kaupunkiin. Vielä parempaa on, jos voi ottaa yhden vapaapäivän ja aikaa on esim.  pidennetty viikonloppu. Tähän listaan olen koonnut muutamat suositukset, mitä tehdä ja nähdä esim. parin päivän vierailulla Milanoon. 

Koe ja näe

Itsehän matkustan pääasiassa syödäkseni ja kuljeksellakseni kaupungilla vailla varsinaista päämäärää, enkä yleensä suorita nähtävyyksiä kovalla vimmalla, mutta joitakin tärppejä haluan Milanoon matkustavalle vinkata. 

 • Kiipeä Duomon katolle (tai osta kalliimpi lippu ja mene hissillä). Katolla pääsee ihailemaan tämän goottilaisen kirkon patsaita ja koristeluita ja näkymä kaupungin yli on upea.

 • Käy katsomassa Da Vincin Viimeinen ehtoollinen eli Cenacolo Santa Maria delle Grazien kirkossa "livenä". Vaikka olet nähnyt kuvia tästä jo kyllästymiseen asti, on se alkuperäinen silti näkemisen arvoinen. Jos olet ajoissa tai aikataulussasi on joustovaraa, osta liput suoraan VivaTicketsin kautta halvalla (12 eur). Monet tour operatorit ostavat lippuja ison nipun eteenpäin myytäväksi ja heidän kautta saa lippuja lyhyemmällä varoitusajalla, mutta moninkertaiseen hintaan.

 • Poikkea ohikulkiessasi sisään San Maurizio al Monastero Maggiore -kirkkoon (lähellä Viimeistä ehtoollista!). 1500-luvulla rakennettu kirkko oli ennen osa nunnaluostaria ja täynnä upeita maalauksia.

 • Toinen ohikulkumatkalla poikkeamisen arvoinen pikkukirkko on Santa Maria presso San Satiro via Torinon sivukadulla. Alttariosassa Bramanten maalaus luo hienon optisen efektin.

 • Cimiterio Monumentale. Hautausmaa turistinähtävyytenä voi vaikuttaa kummalliselta, mutta nämä hautakammiot ja muistomerkit ovat niin hienoja, että hautausmaa on pienen kävelykierroksen arvoinen.

 • Museo del Novecento. Vastikään restauroitu rakennus Piazza Duomon laidalla on jo itsessään hieno, mutta sen näyttely myös katsomisen arvoinen

 • Jos olet kaupungissa kuukauden viimeisenä sunnuntaina suuntaa Naviglio Granden Antiikkimarkkinoille

 • Kurkistele porttikongeista pihoille aina kun mahdollista, sisäpihoilta voi löytyä keitaita.

 • Juo cappuccinosi tai espressosi kahvilan baaritiskillä. Ei vain siksi että se on halvempaa, mutta myös siksi että siinä voit havainnoida baristan ammattimaisia otteita ja kanssakäymistä (vakkari)asiakkaiden kanssa.

 • Quadrilatero della moda. Kaikki kalliit merkit ovat täällä ja designer-brändien lippulaiva myymälät ovat nähtävyyksiä ennemmin kuin tavallisen turistin ostospaikkoja. Mielestäni ehdottomasti näkemisen arvoinen alue, sillä muodistahan Milano on nimenomaan tunnettu.

Majapaikan etsin yleensä ihan ydinkeskustan sijaan entisen messukeskuksen läheisyydestä, alueilta Fiera, De Angeli, Wagner, jotka ovat miellyttäviä kävellä ja kätevien yhteyksien päässä keskustasta. Flaneeraukseen sopivia alueita ovat edellä mainittujen lisäksi Brera ja Porta Nuova sekä Ticinese (eli Naviglien seutu). Toki myös ydinkeskusta Duomon ja Castello Sforzescon välillä on turistilaumoista huolimatta näkemisen arvoinen.

Ostokset

Muotia on helppo tuoda Milanosta matkatuliaisina niin naisille, miehille kuin lapsillekin. Myös huonekaluja ja muuta kodin designia on kaupungissa hienot valikoimat, mutta niiden kotiin tuominen voi olla haastavampaa. 

Mukavia shoppailu-alueita ovat:

 • Corso Vercelli. Aloita Wagnerin metroasemalta ja kävelle Duomolle päin. Matkan varrella hyvä valikoima putiikkeja ja kun katu muuttuu Vercellistä Magentaksi on reitillä sekä Viimeinen ehtoollinen että San Maurizio al Monastero Maggiore –kirkko. Ja pysähdy Biffiin kahville!

 • Corso Vittorio Emmanuele ja Galleria Vittorio Emmanuele Duomon kupeessa on kompakti ostoskeskittymä, mutta erityisesti viikonloppuna super-ruuhkainen!

 • Jos aikaa on enemmän ja olet himoshoppaja, voi päiväretki Serravallen outlet-kylään olla myös houkutteleva. Outleteja on Milanon ympäristössä muitakin, mutta Serravalle mielestäni paras.

 • Via Torino ja Corso Buenos Aires tarjoavat myös monipuolisen valikoiman ketjuliikkeitä.

Jos mahdollista matkusta Milanoon alennusmyyntien aikaan! Alennusmyynnit alkavat Milanossa loppiaisena ja heinäkuun alussa ja saavat jatkua 30-60 päivää. Näistä päivistä pidetään kiinni. Pari-kolme viikkoa alennusten alkamisen jälkeen voi tehdä todella hyviä löytöjä: -70% tai -80% alennuksella myös designer-klassikoita.  

Syö ja juo

Ruoka ja juoma on aina olennainen osa matkojani ja vielä enemmän kun ollaan Italiassa. Milanossa lounaat ovat tavallisesti hieman kevyempiä ja ravintolaillallista aloitellaan klo 20-21 maissa. Myös brunssit ovat löytäneet tiensä milanolaisten viikonloppuihin.

Ainakin yhtenä iltana Milanossa kannattaa kokeilla Aperitivoa eli mennä iltapäivän päätteeksi drinkille, jonka seuraksi saa melkein mistä tahansa baarista pientä purtavaa (aloituskellonaika vähän vaihtelee, kello 18 lienee aika yleinen). 

Suosittuja Aperitivo-alueita ovat NavigliArco della Pace sekä Corso Garibaldi, mutta suupaloja on tarjolla oikeastaan kaikissa alkoholia tarjoavissa baareissa. Joissakin saat drinkin kaveriksi kipollisen pähkinöitä ja oliiveja, toisissa taas voit lastata lautasen täyteen sormiruokaa seisovasta pöydästä ja santsata niin monta kertaa kuin haluat. Tässä pari vinkkiä: 

 • Kun haluat ripauksen luksusta ja pakoon Duomon ympäristön hälinää: Park Hyattin Mio Bar. Drinkit ovat kalliita, mutta sen mukana tarjottavat suupalat korkeatasoisia, atmosfääri rauhallisen ylellistä ja palvelu pelaa

 • Kun haluat aperitivon toimittavan myös illallisen virkaa (a.k.a. apericena): il Barcone –ravintolalaiva Naviglio Pavesen alkupäässä, oli opiskeluaikojen suosikki sijaintinsa ja hintojensa ansiosta ja joka vaikuttaa edelleen suositulta.

Kun haluat syödä kunnon illallista suupalojen sijaan, ovat tämän hetken suosikkini nämä: 

 • Carminio, Via del Carminella Brerassa. Resepteissä on vaikutteita sekä välimeren etelä- että pohjoispuolelta ja raaka-aineet tulevat pieniltä, tarkkaanvalituilta tiloilta (kuulemma).

 • Erba Brusca, Alzaia Naviglio Pavesella hieman kaupungin laitamilla (mene autolla tai taksilla). Osa raaka-aineista kasvatetaan ravintolan takapihalla. Yllätysmenu ollut aina hyvä kokemus. Myös sunnuntai-brunssi täällä voisi olla kokeilemisen arvoinen.

Lisää ravintolavinkkejä Milanoon löytyy muutaman vuoden takaisesta ravintolalistauksesta joka on edelleen varsin pätevä (L'Osterian tilalla tosin taitaa olla joku uusi paikka).

HeliMilano, Italia, Opas28 Comments