Orient Bay, Saint Martin

Ennen ja jälkeen Rolex Swan Cup purjehduksen vietin kaksi yötä Blue Bay Beach -hotellissa Saint Martinin ranskalaisella puolella. Blue Bay Beach sijaitsee ihan Orient Bayn hiekkarannan tuntumassa rauhallisella pientaloalueella, jossa on paljon (pelkästään?) loma-asuntoja ja hotelleja. Liikennettäkin rajoitettu öisin. Ja kova ääniset kulkuneuvot kyltin mukaan ankarasti kielletty.

Kun saavuin hotellille ensimmäisen kerran oli myöhäinen ilta ja hotellin vastaanotto oli jo kiinni. Olin kuitenkin sähköpostilla saanut tiedon, mikä on huoneeni ja että oven lukko on auki ja avain sisällä. Rantabaarista kantautui salsan rytmit ja kauhistuin, että tätäkö se nyt onkin joka ilta ja saisin unohtaa pitkät yöunet. Aamulla kuitenkin, kun kävin tekemessä check-innin, sain onneksi kuulla, että edellisillan juhlat olivat vain kertaluonteinen karnevaalikauteen liittyvä tilaisuus. Seuraava ilta todellakin oli todella rauhallinen.

Blue Bay Beachin huoneet ovat melko tilavat, erittäin siistit ja kivasti sisustetut ja niissä on pieni keittonurkkaus. Henkilökunta tosi ystävällistä ja avuliasta. Aamiaista tai muitakaan ravintolapalveluita hotellissa ei ole saatavilla. Aamupalalla voi käydä esim. viereisessä La Playa -hotellissa, jossa aamupala tarjoillaan rantaravintolassa. Todella kaunis paikka aloittaa päivä! Ja aamupalalla tarjottava ruokakin monipuolista ja hyvää. Buffetin lisäksi voi tilata listalta muutamia annoksia. Toinen hyvä aamupalapaikka on Yellow Sub kahvila/baari vain muutaman askeleen kauempana. Sieltä saa monenlaisia aamiaissettejä ja patongit, croissantit ja pain au chocolatit ovat ranskalaisen herkullisia.

Orient Bayn loma-asuntoalueelta ei kävelyetäisyydellä ole oikein mitään muuta näkemistä tai tekemistä kuin upea hiekkaranta. Ranta on leveä ja sen hiekka valkoista ja pehmeää ja siellä on vierivieressä rantaravintoloita aurinkotuoleineen ja varjoineen sekä vesiaktiviteetteja (snorklausta, varjoliitoa jne) ja hierontaa tarjoavia yrityksiä. Hyvin siellä saa päivänsä kulumaan! Blue Bay Beach -hotellilla on sopimus yhden rantabaarin kanssa, että hotellin asiakkaat saavat veloituksetta käyttöön rantatuolin ja -varjon rannalla baarin alueella. Mikään idyllinen luonnonläheinen ranta tämä siis ei ole, mutta ei myöskään ahdistavan ruuhkainen bileväen ranta. Ihan pienten lasten kanssa en ehkä tänne suuntaisi, sillä Atlantilta käyvät aallot voivat erityisesti tuulisella säällä olla voimakkaat. Karibian-meren puolella olevat rannat ovat aaltojen suhteen rauhallisempia.

Hotellien, loma-asuntojen ja rannan palveluiden lisäksi alueella on yksi kadun pätkä, jossa on pari hyvin lomalaisen tarpeita palvelevaa ruokakauppaa, take away -pizzeria, muutama rantavaatteita myyvä putiikki, kiinteistövälittäjä jne. sekä aukio, jossa on useita ruokaravintoloita.

Orient Bay on ihanan rauhallinen ja rento alue! 

Aktiivista yöelämää ja kaupungin sykettä etsivän kannattaa kuitenkin hakeutua muualle, tällä saarella paras vaihtoehto siihen lienee Philipsburg. 

Suosittelen vuokraamaan auton, erityisesti jos yöpyy Orien Bayn alueella useamman päivän. Sillä  vain Orient Bayn alueella pysymällä ei paikallisesta elämää pääse näkemään. Auto mahdollistaa retkeilemisen saaren muihin osiin ja Orient Bayn alueella parkkeeraaminen ei ole ongelma. Autoileminen Saint Martinilla on helppoa. Tiet ovat kuitenkin melko kapeita ja kuoppaisia, mutkaisia ja mäkisiä. Paikoin syntyy matelevia jonoja, joten letkeä lomamuudi on auton ratissa suotavaa. 

Lopuksi joitakin muita käytönnönläheisiä huomioita:

  • Valuutta: Virallinen rahayksikkö lienee Alankomaiden antillien guilder (NAF). Ranskalaisella puolella en kuitenkaan nähnyt viitteitä tähän rahayksikköön missään. Hinnat ilmoitettiin ja luottokortilta veloitettiin euroissa, mutta maksuvälineenä hyväksytiin myös US dollarit, vaihtokurssilla 1€=1$. Hollantilaisella puolella taas hinnat yleisesti ilmoitettiin ja luottokortilta veloitettiin dollareina, maksu otettiin vastaan myös euroina taas samalla vaihtokurssilla 1€=1$. Vaihtorahat annettiin dollareina. Supermarketissa hinnat olivat yllättäen guildereina, maksu otettin vastaan myös euroina, mutta vaihtorahat annettiin aina dollareina ja kuitti oli ylläolevan kuvan kaltainen sekamelska.
  • Roaming-hinnat: Avatessani kännykän laskeuduttuani Sint Maartenille, sain Elisalta viestin, jossa kerrottiin roaming-hinnat Martiniquelle. Hämmentyneenä otin yhteyttä Facebookissa Elisan asiakaspalveluun, josta kerrottiin, että samat hinnat pätevät niin Martiniquella kuin Saint Martinillakin. Siis EU-alueen roaming-hinnat ja mahdollinen EuroTraveller-palvelu on voimassa. Purjehduksen jälkeen palattuani saarelle sain muutaman tunnin sisällä kaksi viestiä: Saman Martiniquen hintoja koskevan viestin sekä Alankomaiden Antillien hintoja koskevan viestin. Antilleilla hinnat ovat viestin mukaan suurinpiirtein 10 kertaa kalliimmat kuin EU-roaming ja EuroTraveller-palvelu ei ole voimassa. Tähän en vielä saanut tarkennusta Elisalta. Erityisesti datan käytössä kannattaa siis olla vähän varuillaan, jos roamingia käyttää, varsinkin, jos tässä on kyse siitä, että hinnat muuttuvat mentäessä ranskalaiselta puolelta hollantilaiselle puolelle... Ilmainen wifi on kuitenkin tarjolla melkein kaikissa ravintoloissa, baareissa ja hotelleissa.
  • Taksit: Takseilla on kiinteät hinnat. Esimerkiksi lentokentältä Orient Bayhin maksoi 30 euroa + 25% klo 22 jälkeen. Orient Baystä Marigotiin maksoi 25 euroa. Lentokentältä Marigotiin maksoi 20 euroa. Taksit myös räätälöivät saarikierroksia (pääasiassa risteilyturisteille) ennaltasovittuun hintaan.
HeliKaribia, ReissutComment