Marrakechin puutarhat

Marraskuisen Marokon matkani päätteksi, Atlas-vuorten, Saharan ja Asilahin seikkailujen jälkeen, olin varannut 5 päivää aikaa tutustua Marrakechiin.

Kiehtovimpia nähtävyyksiä Marrakechissä olivat puutarhat, jotka perinteisen marokkolaisen rakennusperinteen mukaisesti sijaitsevat tyypillisesti kadulla kulkijoiden katseilta suojissa muurien takana ja ne ovat alunperin olleet yksityisiä. Onneksi nyt niitä on avattu turistien nähtäväksi. Kuuluisin puutarhoista lienee Yves Saint Laurentin pelastama Jardin Majorelle uuden kaupungin puolella. Muita tutustumisen arvoisia kohteita ovat vanhat palatsit El Badi ja Bahia sekä souk-basaarikujien sydämessä sijaitseva Secret Garden.

Rehevät, keidasmaiset yksityiset puutarhat eivät oleet vain hallitsijoiden palatsien ominaisuus, vaan tärkeä osa myös yksityisiä koteja. Perinteinen rakennustyyppi Riad onkin ulospäin vaatimattoman näköinen ja suojattu talo, joka kätkee sisäänsä avoimen keskuspuutarhan. Nykyisin näitä rakennuksia on muutettu paljon hotelleiksi ja majataloiksi ja Marrakechissa myös trendikkäiksi ravintoloiksi.

Olennainen osa arabialaisen rakennuskulttuurin puutarhaa on vesielementti, joka usein tarkoittaa joko suihkulähdettä tai, erityisesti riadeissa, uima-allasta. Kasvillisuus on vehreää ja rakenteissa on käytetty paljon värikkäitä mosaiikkilaattoja ja koristeellisia metallielementtejä ja seinissä, katoissa, ovissa ja ikkunanpielissä on usein taidokkaita kohokuvioita.

Turisteja näissä vierailemissani puutarhoissa oli ruuhkaksi asti, mutta silti niissä vallitsi rauhoittava, harmoonien tunnelma.

Majapaikakseni Marrakechissa halusin ehdottomasti perinteisen riadin. Ja matkani viimeisinä päivinä halusin myös hieman ylellisyyttä, joten olin valinnut Riad Olema & Spa -hotellin, joka osoittautuikin erinomaiseksi valinnaksi. Henkilökunta oli kohteliasta ja avuliasta, mukaanlukien suloinen Mia-kissa, ja sai vierailijan tuntemaan olonsa kotoisaksi.

Sisusuksessa oli suosittu raikkaita mutta maanläheisiä sävyjä ja pienillä yksityiskohdilla saatu todella kaunis, toimiva ja kodikas ympäristö. Lämpimiä säitä varten myös kattoterassi oli varustettu kutsuvaksi oleskelealueeksi.

Sijainti myös oli erinomainen medinassa Bab Doukkalan ostoskadun varrella, mutta kuitenkin mukavan kävelymatkan päässä ruuhkaisemmasta alueesta Jemaa el-Fna -aukion ja souk-basaarikatujen ympärillä. Bab Doukkalassa ostoksia tekivät pääasiassa paikalliset. Tarjolla oli eläviä kanoja, teurastettuja sikoja, leivoksia, väärennettyjä merkkiverkkareita ja väliin mahtui moottoripyöräkorjaamoja ja puusepän verstaita. Ilmassa sekoittui vahva mausteiden tuoksu, grillattavan lihan aromit ja mopojen pakokaasujen käry. Ohitse suhasi mopoja, polkupyöriä, kärryjä vetäviä aaseja ja jaloissa juoksenteli pieniä kissoja. Äänimaailmaan kuului läheisen moskeijan rukouskutsu, ystäväporukoiden keskenäinen nauru, kauppiaiden huudot ja autojen ja mopojen pärinä.

Ja sitten kulman takana, pienellä kujalla jykevän oven takana oli Riad Olema, jonne kadun hälinä ei kantautunut. Henkilökunta otti vastaan lempeästi, taustalla solisi pieni suihkulähde ja yhteisessä olohuoneessa oli kutsuva takkatuli jonka viereen oli mukava istuutua lukemaan ja juomaan minttuteetä. Marrakechissa viettämäni päivät päätinkin ottaa rauhallisesti ja kaupunkiin tutustumisen lisäksi vietin aikaa ihan vain hotellissa rentoutuen ja nautiskellen.

HeliMarokkoComment