Matkasuunnitelmia vuodelle 2018

Näinä päivinä tulee kuluneeksi 9 kuukautta siitä kun viimeksi matkustin lentokoneessa. Näin pitkää taukoa lentomatkailusta minulla ei ole ollut ehkä 15 vuoteen. Pakotettu tauko vahvisti minulle entisestään kuinka iso vaikutus onnellisuuteeni ja elämänlaatuuni matkailulla on. Varsinaisten kohteiden lisäksi nautin myös lentämisestä ja pidän lentokentistä. Kaukomatkailu tuleekin varmasti olemaan prioriteetti elämässäni tulevina vuosina.

Viime vuoden lopussa toivoin vuodelle 2018 runsaasti matkoja ja nyt matkasuunnitelmat alkavat pikkuhiljaa konkretisoitumaan.

Viime kesänä syöpädiagnoosin saatuani aloin alkuun haaveilemaan pitkästä, monen kuukauden kestävästä matkasta, jonne lähtisin hoitojen päätyttyä, ehkä jopa maailman ympäri. Puoli vuotta nyt ainakin! Syksyn ja talven aikana ryhdyin mielessäni laittamaan suunnitelmaa kasaan ja siinä prosessissa matkahaaveeni, ainakin lähitulevaisuudelle, muuttuivat.

Hoksasin, että en ole koskaan vielä toteuttanut pitkiä, kuukausia kestäviä, monta kohdetta yhdistäviä matkoja enkä ole ollenkaan varma olisiko sellainen minulle oikea tapa matkustaa. Pisimmät lomamatkani taitaa olla pari viikkoa kestäneet Karibian reissut. Siksi on parempi toteuttaa tämän vuoden matkat muutamana erillisenä reissuna. Useamman kuukauden irtiotto saattaa toteutua jonakin toisena vuotena.

Nyt maaliskuussa on vuoden 2018 matkaohjelmaan siis kirjattu seuraavaa:

  • Ensimmäinen matka koittaa ensi viikolla, kun suuntaan pääsiäisen viettoon Barcelonaan. Edellisestä vierailusta ei ole kulunut vuottakaan, mutta tykkään kaupungin tunnelmasta niin että voisin vierailla siellä vieläkin useammin. 
  • Kesälle on suunnitteilla noin neljän viikon reissu Kanadaan ja Yhdysvaltojen länsirannikolle.
  • Ja koska tavoitteenani jatkossa on lähteä marraskuussa aina jonnekin Suomea valoisampaan paikkaan, on marraskuulle ohjelmassa parin viikon matka Marokkoon.

Näiden reissujen lisäksi vuoteen ilmaantuu joitakin työreissuja. Näistä ainakin Italiaan suuntautuvia matkoja aion venyttää omiin tarpeisiini sopivaksi. Ja kunhan jo suunniteltujen reissujen kustannukset vielä tarkentuvat, ilmestyy matkaohjelmaan mahdollisesti vielä joitakin viikonloppureissuja Eurooppaan. Ja miksei tietysti kotimaanmatkailuakin voisi matka-aikatauluun sovitella.

Viime aikoina eteeni on osunut blogikirjoituksia matkailun ja erityisesti lentojen ympäristövaikutuksista. Kokenut matkabloggaaja Inka on seurannut matkojensa aiheuttamia CO2-päästöjä jo useamman vuoden ja viime viikolla myös lifestylebloggaajat Satu ja Henriikka ovat nostaneet asian esiin kirjoituksissaan. 

Pidän itseäni suhteellisen ympäristöystävällisenä ihmisenä, mutta on tunnustettava, että teinivuosien jälkeen, vuosi vuodelta, on mukavuudenhalu vienyt voiton eikä elämäntapani enää täysin vastaa mielikuvaani. Sitran Elämäntapatestin mukaan pärjään arjessa vielä kohtuullisesti, käytänhän joukkoliikennettä ja asun verrattaen energiatehokkaasti. Lennot maailman ääriin kuitenkin heilauttavat mittarin kauas keskiarvon pahemmalle puolelle.

Ympäristöä kuormittavan toiminnan vähentäminen tulisi tietenkin olla ensisijaista. Matkailusta en kuitenkaan aio lähiaikoina luopua, niin merkittävä vaikutus sillä on henkiseen hyvinvointiini. Keskempänä Eurooppaa junamatkailu olisi usein realistinen ja miellyttävä vaihtoehto lentämiselle, mutta niin kauan kun pidän kotia Suomessa, on lentomatkailu haavekohteideni asettamissa raameissa usein aikataulusyistä ainoa vaihtoehto. Siksi aion kompensoida kaikki vuoden 2018 henkilökohtaisten lentomatkojeni aiheuttamat CO2 päästöt ostamalla päästökompensaatioita. Toistaiseksi luottavimman tuntuinen taho päästökomensaatioihin, jonka olen löytänyt on saksalainen Atmosfair, mutta tutkimukset jatkuvat vuoden loppuun asti. 

Jätähän vinkkisi niin ylläoleviin matkakohteisiin kuin päästökompensaatioasiaankin alle kommenttiboksiin. 

HeliReissut10 Comments