Kaksi päivää Jasperissa

Ensimmäinen kohteeni Kanadan matkallani oli Jasper. Jasper sijaitsee Kanadan kalliovuorilla samannimisen kansallispuiston keskellä. Jasper on ulkoilmaihmisen ihannekohde. 

Tunnelmaltaan kylässä on jotain samaa kuin Sveitsin ja Italian alppikylissä. Ehkä se on vaan se patikointivarusteisiin pukeutuneiden ihmisten määrä ja vuoret kylän ympärillä. Kadut tosin ovat täällä leveämpiä ja autot suurempia. Pick-up Truck on selkeästi suosituin automalli Jasperin alueella!

Olin varannut jo etukäteen ensimmäiselle aamupäivälle Jasper Stablesin kolmen tunnin ratsastusretken, joka vei minut Patricia laken ja Pyramid Laken maisemiin ja ihailemaan näkymiä Athabasca joelle. En ole kokenut ratsastaja ja mietin etukäteen olisiko 3 tunnin ratsastusretki liian pitkä, mutta jälkikäteen olen tyytyväinen, että valitsin sen enkä tarjolla olleita lyhyempiä retkiä, koska kolmen tunnin retkellä ehdittiin katsomaan niin hienoja maisemia, että niiden takia voi vähän kropan jumituksesta kärsiä jälkikäteen.

Hevoseni Tex oli rauhallinen ja luotettava ratsu, vaikka olikin luonteeltaan hieman itsepäinen eikä suostunut aina sokeasti seuraamaan letkan jatkona esimerkiksi mutalätäkön yli. 

Toisena päivänä halusin kevyelle päivävaellukselle. Turisti-infon oppaan kanssa vaihtoehtojani selviteltyäni, päädyin buukkaamaan Maligne Adventuresin 5,5 tunnin opastetun retken, johon kuului tutustuminen Maligne-kanjoniin ja lyhyt vaellus Maligne-järven rannalla. Nämä kaksi kohdetta ovat ehkä koko puiston kuuluisimmat kohteet ja halusin ehdottomasti nähdä ne. Omatoimisesti ilman autoa se olisi kuitenkin ollut hankalaa. Samainen firma tarjoaa myös bussikyytiä omatoimisille vaeltajille, mutta edestakaisen kuljetuksen hinta oli lähes sama kuin koko opastetun retken ja silloin olisin nähnyt kohteista vain toisen.

Retkellä vaihtoehtona oli joko risteily järvellä katsomaan Spirit Islandia tai vaellus järven rannalla (ja hintaeroa näiden välillä yli 70 dollaria). Olin ryhmästä ainoa, joka oli valinnut vaelluksen ja sainkin siis yksityisopastuksen hyvin asiantuntevalta oppaalta. Kävelimme noin 3 km mittaisen Mary Schäffer -lenkin ja kävelymme aikana bongasimme Kalliovuortensiiseleitä niityllä ja tutkimme alueelle tyypillisiä kasveja ja opas kertoi paljon Kalliovuorten ja Jasperin alueen eläimistä, kasveista ja ekosysteemistä. Lenkin olisi toki osannut ilman opastakin kävellä, mutta silloin olisi jäänyt siiselit huomaamatta ja kaikki se tieto kasveista saamatta. Matkalla järveltä takaisin kylään näimme autosta käsin tien laidassa paksusarvilampaita, peuroja ja - KARHUN. 

Jasper siis on karhujen maastoa. Alueella on sekä mustakarhuja että harmaakarhuja (grizzly bear) ja ainakin mustakarhuja liikkuu ihan "ihmisten ilmoilla". Aiemmin ne olivat kuulemma kylässäkin tavallinen vierailija, mutta nykyisin harvemmin, kun kylän roskikset ovat mallia "bear proofed". Omatoimisella vaeltajalla on siis hyvä olla karhusuihke taskussa (oppaallani oli) ja muutenkin käyttäytyä fiksusti karhun havaitessaan niin metsässä kuin tien varressakin (Parks Canada ohjeistaa, että ei nyt ainakaan kannata sinne tienpientareelle karhun luokse lähteä, vaan pysyä siinä asfaltoidulla tiellä).

Vierailuni aikana sää kylässä oli helteinen ja aurinkoinen. Lämpötilaerot yön ja päivän välillä tosin olivat suuret. Yöllä lämpötila laski noin +5 asteeseen ja kohosi iltapäivällä 30 asteeseen. Vuorten rinteille ja esim. kylää korkeammalla sijaitsevalle Maligne-järvelle noustessa ilma toki viileni muutaman asteen ja kylmävetiset vuoristojärvetkin vilvoittavat niiden rannoilla kulkevaa.

Suuri osa Jasperin alueen havupuista on vuoristomäntykoppakuoriaisen sairastuttamia ja siksi muuttuneet ruskeiksi ja  kuolleet pystyyn. Nykyisin puistolla on ensisijaisena strategiana metsän ekosysteemiin perustuva metsänhoito, eli käytänössä että luonto saa hoitaa omat prosessinsa ihmisen liikaa siihen puuttumatta. Aiemmin kuitenkin esimerkiksi metsäpaloja aktiivisemmin torjuttiin, mikä on vaikuttanut osaltaan metsän terveyteen ja saanut aikaan koppakuoriaiselle otolliset olosuhteet. Koska kansallispuiston metsät eivät elä eristyksissä puiston ulkopuolisista (talous)metsistä ja koska kuivuneet, kuolleet puut aiheuttavat mahdollisesti villinä palaessaan vaaraa Jasperin kylälle, on kuolleita puita nyt ilmeisesti jonkin verran pyritty hallitusti polttamaan ja/tai poistamaan. Epidemiaa ei kuitenkaan ole saatu pysäytettyä ja odotettavissa on, että seuraavien vuosien kuluessa merkittävä osa Jasperin havupuista kuolee ja vasta sitten metsä pääsee uusiutumaan ja tervehtymään. 

Athabasca river, Jasper

Heinäkuussa sekä Jasperin kylän että ilmeisesti koko puiston majoituskapasiteetti oli täyteen buukattu ja hintatasokin varmasti siksi kalliimpi. Extempore-visiittiä Jasperiin ei siis kannata miettiä heinäkuussa!

Asuntoautoilu vaikutti suositulta vaihtoehdolta, mutta silloinkin on hyvä huomioida, että majoittuminen on sallittua vain leirintäalueille (jotka myös kuulemma olivat täynnä). Osa leirintäalueista ottaa paikkavarauksia, mutta syrjäisemmät toimivat first come, first served -periaatteella. Näin tiesi kertoa ratsastusretkellä tapaamani saksalaispariskunta, joka oli kierrellyt asuntoautolla Länsi-Kanadan kansallispuistoja jo muutaman viikon.

Suosittelen ehdottomasti tulemaan tänne autolla tai vuokraamaan auton paikan päältä. Julkista liikennettä ei Jasperin alueella juuri ole ja vaikka kylästä pääsee myös suoraan patikkapoluille, mielenkiintoisimmat ja kuuluisimmat kohteet Jasperin kansallispuistossa eivät ole tavoitettavissa jalan tai julkisilla. Takseja kylässä toki on kätevästi saatavilla ja taksikyyti voisi toimia esimerkiksi Pyramid Laken alueeseen tutustumiseen.

Kylän keskustassa on mukava valikoima ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja, joista löytyy sekä matkamuistoja, muotia, kodintarvikkeita kuin ulkoiluvarusteita ja ruokatarvikkeitakin. Ruokapaikoissa edustettuna oli useampia pohjois-amerikkalaisia ketjuravintoloita ja muutenkaan täällä ei ehkä suuria makuelämyksiä saa, kelvollisella ravinnolla saa kuitenkin energiatasonsa täydennettyä ja ihan nautinnollisiakin hetkiä aterian äärellä vietettyä. Paikallista panimoravintolaa (tai ainakin se panemia oluita) kuulin kehuttavan ja Bear's Paw Bakery -kahvilan kautta oli mukava laittaa päivä käyntiin.

Puistomaksu kesällä 2018 oli 9,8$/päivä.

HeliKanadaComment