Skeena-joki ja Terrace

Skeena-joki on Pohjois-Amerikan suurin patoamaton joki ja toiseksi pisin joki British Columbiassa ja se laskee Tyyneenmereen Prince Rupertin takana.

Joki on tunnettu urheilukalastuspiireissä ja Skeena-joesta on noussutkin maailmanennätyskala: Vuonna 2001 saksalainen kalastusturisti nappasi Skeenasta 44,91 kiloisen lohen. Joen vartta kulkee junarata, jolta on upeat näkymät joelle ja sitä ympäröiville vuorille ja metsiin. Tämän junareitin takia minäkin siis päädyin alueelle. 

DSC00056.jpg

Olin varannut junaliput Jasperista Prince Georgen kautta Prince Rupertiin ja aikaa saapumisen ja lähdön välillä oli 5 päivää. Pääkohteena siis oli Prince Rupert, mutta majapaikkaa etsiessäni hotellinvaraussivuston alareunassa pilkahti "Muut matkustajat ovat olleet kiinnostuneita myös tästä" -ilmoitus, joka johdatti minut Skeena River Housen ilmoitukseen. Kodikkaan näköinen majatalo, josta on upeat näkymät Skeena-joelle. Päätin saman tien viettää kaksi viimeistä yötä Skeena River Housessa, Terracen kaupungissa. Prince Rupert ja Terracehan ovat ihan siinä lähekkäin. 

IMG_3311.jpg

No, etäisyyttä näiden kaupunkien välillä on 144 kilometriä. Eikä pohjoisessa British Columbiassa ole kovinkaan paljon julkista liikennettä kaupunkien välillä. Juna kulkee 3 kertaa viikossa ja Greyhound-bussiyhtiö oli juuri kesäkuussa lopettanut toimintansa alueella. 

Päädyin siis vuokraamaan auton kahdeksi päiväksi ja sain siis kokea näköäalat myös maantieltä käsin, joka kulkee vielä lähempänä jokea kuin juna. Sekosin laskuissa kuinka monta pysähdystä tein tuona 144 kilometrin matkalla ihaillakseni ja valokuvatakseni upeita joki- ja vuoristonäkymiä. Joen nimi Skeena juontuu paikallisten alkuperäiskansojen kielestä ja tarjoittaa "sumuinen joki". Automatkani alkuosuudella joki näyttikin tämän puolen itsestään kun kauniit pilvenhattarat ajelehtivat joen yllä vuorien välissä. 

skeena river.jpg

Jos automatkan maisemat olivat upeat, Terracen kaupunkin onkin sitten aika mitään sanomaton. Jopa ankea. Turhaa se ehkä olisikin kilpailla sen upean luonnon kanssa, joka on ympärillä. Kaupunki toimii hyvänä tukikohtana luonto-ekskursioille ja kalastusretkille.

Skeena River House sen sijaan ei pettänyt. Yksi sympaattisimmista majapaikoista, joissa olen ikinä yöpynyt!

Majatalo sijaitsee keskustan ulkopuolla, toisella puolella jokea. Majatalon isäntä ja emäntä ovat sydämellisiä ja laittaneet kotinsa kauniisti ja tyylikkäästi ympäristöönsä sopivaksi. Vieraiden makuuhuoneet ovat eräänlaisessa aitassa talon takapuolella, mutta terassi ja olohuone hulppeine näköaloineen ovat vieraiden käytössä. Aamupala nautittiin ison pyöreän pöydän ääressä ja tarjolla oli kylmän perusaamupalan lisäksi vaihtuva lämmin annos sen mukaan, mikä emäntää kunakin aamuna inspiroi. Ensimmäisenä aamuna mustikkapannareita ja toisena aamuna paistettuja munia ja muffinsseja.

Minun ohjelmassani siis oli lekottelua majapaikan terassilla ja pieni luontoretki. Päiväpatikointimahdollisuuksia on alueella runsaasti ja minä valitsin Terrace Mountain Trailin näköalojen houkuttelemana.

Polku on todella hyvin viitoitettu ja hoidettu. Päivä oli melko kuuma, noin 30 astetta, ja tämä polku on paikoin melko jyrkkä. Ei siis ihan iisein päiväkävely. Illalla iPhonen noustujen kerrosten mittari näytti 72 kerrosta. Polun varrella oli kuitenkin niin kauniita ja vaihtelevia metsämaisemia ja kukkulan laella näköala Skeena-joelle ja kaupungin yli olivat hikoilun ja hengästymisen arvoisia.

Vähän summamutikassa valittu matkakohde oli siis jälleen nappivalinta! 

HeliKanadaComment