Panarea - Pala paratiisia

Unelmien listaaminen silloin tällöin todella kannattaa. Listasin keväällä 10 matkaunelmaani, jotka sillä hetkellä tuntuivat kiinnostavimmilta. Ja niin siinä sitten kävi, että haaveet kirkkaana mielessäni, eteeni tuli hyvin pian erinoimainen tilaisuus toteuttaa niistä yksi: Kesäloma Panarealla.

Panarea on yksi Sisilian pohjoispuolella sijaitsevista Eolisista saarista. Matka näille saarille oli ollut haaveissani jo vuosikausia, mutta ensimmäisellä Sisilian matkallani viisi vuotta sitten jouduin valitettavasti pudottamaan ne pois matkaohjelmasta.

Nyt heinäkuussa osallistuin Panarealla viikon mittaiseen Yoga for Bad People -joogaretriittiin, joka tarjosi sopivassa suhteessa kehon ja mielen huoltoa joogan avulla sekä Välimeren kesästä nauttimista, veneretkiä, rantapäiviä ja herkullista ruokaa hyvässä seurassa.

Panarea osoittautui kaikkien haavekuvieni ja unelmieni arvoiseksi. Tiesin ennakkoon kuvien perusteella saaren olevan kaunis. Silti jäin viikon aikana toistamiseen sanattomaksi kaiken sen ihanuuden keskellä. Jos etsit bohemian-chic lomasaarta Välimereltä on tämä oikea paikka.

Saaren rakennustyyli valkoiseksi rapattuine rakennuksineen muistuttaa Kreikan saarista. Vulkaaniset maisemat, vehreä kasvillisuus taas toivat mieleen St. Lucian saaren eteläisellä Karibialla. Eolisille saarille omaleimasta lienevät talojen pylväillä reunustetut isot katetut terassit, joille keveät, valkoiset, liehuvat verhot tuovat säädeltävää aurinkosuojaa. Kirkkaan pinkkinä hehkuvat bougainvilleat tuovat kontrastia valkoisten talojen ja vihreän kasvillisuuden joukkoon.

Saaren asutus on keskittynyt saaren itärannalle ja näköalassa häämöttää lähes kaikkialla Strombolin kartiomainen profiili. Illan hämärtyessä saattoi ihailla Strombolin aktiivisen tulivuoren laavan purkauksia yötaivasta vasten.

Pienen, mutta eläväisen sataman tuntumassa lomailijoita palvelee hyvä valikoima korkeatasoisia ravintoloita ja mukava kattaus elegantteja putiikkeja niin lomapuvuston kuin kodinsisustuksenkin uudistamiseen (sekä toki pari ruokakauppaa päivittäistarvikkeiden täydentämiseen). Majoitukseen on saatavilla laadukkaita hotelleja tai vuokrattavia huoneistoja ja taloja. Yöelämää kaipaava löytää muutaman tanssilattian tarjoavan baarin sataman tuntumasta, mutta noustessa kapeita kujia ylöspäin, sataman kuhina rauhoittuu nopeasti ja tunnelma muuttuu raukeaksi ja leppoisaksi ja illallisajan jälkeen on helppo tuudittautua luonnon ääniin kirkkaan tähtitaivaan alla.

Panarean saari on pieni ja sen kadut kapeita, eikä saarella ole ollenkaan autoja (roska-autoa lukuunottamatta). Joka paikkaan on kävelymatka, mutta joskus, varsinkin kesän kuumuudessa, jalat kaipaavat taukoa. Silloin henkilökuljetuksiin on saatavilla myös golf-kärrytakseja. Paikalliset suhaavat kujilla myös skoottereillaan ja ape-autoillaan.

Tunnelma saarella on elegantti, mutta kuitenkin hieman boheemi ja se houkuttelee melko varakasta väkeä lomailemaan. Onkin hyvä huomioida, että myös saaren hintataso on korkeampi kuin monessa muussa paikassa Sisiliassa ja Etelä-Italiassa.

Saaren ainoa hiekkaranta löytyy saaren eteläosassa, jossa auringonpalvojia palvelee myös pari baaria ja ravintola. Toki uimaan pääsee pulahtamaan muuallakin ja saaren pohjoispuolella on toinen uimaranta, joka kuulemma on kivikkoinen.

Uintiretkeen suosittelen myös veneen vuokraamista. Vaihtoehtoina on pieniä itseajettavia veneitä (kapasiteetti max 5 henkilöä) tai isompia, pätevöityneen kuljettajan ohjaamia pikaveneitä (useita erikokoisia vaihtoehtoja). Pienemmät veneet sopivat Panarean rannan tuntumassa ajeluun ja isommilla veneillä voi tehdä retkiä lähisaarille.

Kolmen joogakaverin kanssa vuokrasimme yhtenä iltapäivänä pikkuveneen, jolla ajoimme saaren eteläkärjen poukamaan. Siellä lekottelimme veneen kannella leppeässä merituulessa aurinkoa ottaen ja silloin tällöin hyppelimme mereen viilentymään. Viimeisenä päivänä vuokrasimme isommalla porukalla pari isompaa venettä ja suuntasimme muutaman uintitauon kautta päiväretkelle Stromboliin.

panarea+sea.jpg

Uimisen, veneilyn, auringon ottamisen ja herkuttelun lisäksi saarella voisi tehdä lyhyitä vaelluksia, onhan suurin osa saaresta luonnonpuistoa, mutta heinä-elokuun kuuman-kostealla helteellä se ei ehkä houkuttele. Ympäröivä vesistö tarjoaisi kuulemma erinomaiset olosuhteet sukeltajille.

Panarealle pääsee lautalla joko Napolista (noin 5 tuntia) tai Messinasta (noin 2 tuntia) (tai Liparista ja muilta saariryhmän saarilta). Ja ilmeisesti myös helikopterilla.

Eoliset saaret ovat edelleen melko tuntemattomia muiden kuin italialaisten keskuudessa, mutta tuntuvat nyt olevan jonkinlaisessa nosteessa myös täällä pohjolassa. Ja tokihan suomalaiset matkabloggaajat ovat saarille jo ehtineet. Suht tuoreita kokemuksia Eolisista saarista löytyykin myös esimerkiksi Jetlaggies ja Terveiset päiväntasaajalta -blogeista, jotka ovat kirjoittaneet saariryhmän pääsaaresta Liparista.

HeliItalia2 Comments