Paroksen aurinko

Heti kesäloman alkajaisiksi suuntasin Kreikkaan lataamaan akkuja aurinkoenergialla. Illalla reittilento Ateenaan ja pienten lentokentän tulohallissa otettujen torkkujen jälkeen aamulla laivalla Parokselle. Kohteen olin valinnut Kreikka-guru Karkkipäivän Sannin suosituksen perusteella.

Ja kyllä! Parokselta löytyi ihana lomaparatiisi - Parikia!

Majoituin Parikian vanhassakaupungissa, joka olikin erinomainen valinta; ei liian pieni, ei liian suuri. Ihanaa loma-resort-tunnelmaa ilman turhaa kännäämistä, räikeyttä ja mekkalaa. Hyvää ruokaa ja juomaa viihtyisissä miljöissä. Ystävällisiä ihmisiä. Kissoja. Aurinkoa. Auringossa hohtavia valkoisia taloja.  Siniset, vihreät, vaalean punaiset, turkoosit ovet ja karmit. Kujia koristamassa kukkivia puita tai pensaita, mitä lie. Kuljin kolme päivää iphone kädessä epätoivoisesti yrittäen taltioida sitä valoa ja sitä idylliä ja ihanuutta. 

Parikian vanhakaupunki oli juuri niin idyllinen kuin odotinkin. Talot valkoisiksi kalkittuja. Siellä täällä sinikupolisia kirkkoja. Kadut kapeita ja sokkeloisia. Turisteja oli tietenkin paljon, mutta turistirysä-tunnelma puuttui. Perheitä ja nuoria porukoita, myös pariskuntia, mutta ei bileväkeä. Uuden kaupungin puolelle en juuri vaivautunutkaan. Vanhasta kaupungista löytyi uusia kujia vielä neljäntenäkin iltana. 

Vietin Paroksella 4 päivää, jotka otin levon kannalta. Pääosassa siis uni, aurinko ja hyvä ruoka. 

Vanhastakaupungista etelään oli pieni hiekkarannan pätkä, jonka rantabaarista sai 3,5 eurolla juoman, ja kaupanpäälle rantatuolin aurinkovarjon alta ja wifi-yhteyden vaikka koko päiväksi. Baarin tarjoilija oli ystävällinen ja ripeä eikä ollenkaan painostanut tilaamaan lisää. Myös rantabaarin wc oli käytettävissä. Ihanan rauhallista ja raukeaa, ei kovalla pauhaavaa musiikkia, tyrkyttäviä kaupustelijoita tai muuta häiritsevää. Vain minä ja muutama vanhempi, kreikkalainen leidi. Kaukaisemmille, ehkä kauniimmille rannoille en viitsinytkään sitten lähteä. 

Parikian ostosmahdollisuudet olivat yllättävän mielenkiintoiset. Toki turisti- ja rantakrääsääkin oli, mutta maltillisesti. Kivannäköisiä käsintehtyjä sandaaleita ja kauniita hammam-pyyhkeitä oli runsaasti. Vanhan kaupungin kujilla joukkoon mahtui myös laadukkaita paikallisia tuotteita ja merkkejä kuten Yria Ceramics ja Leto Paros. Toki ihan edullisia nämä eivät sitten olleetkaan. 

Ja ihania ravintoloita oli paljon! Kaikissa en tietenkään ehtinyt syömään, mutta tunnelmallisia viihtyisiä puutarhaterasseja oli monta, joista valita. Hinnat kohtuullisia, paljon kasvisruokaa. Drinkkibaareja merinäköalalla tai puiden katveessa. Monet ravintolat ja kahvilat olivat auki aamusta iltaan ja valikoimaan kuului myös aamupalaa munakkaiden, hedelmien ja jugurttipohjaisten smootien muodossa. 

Omat ravintolasuositukseni näiden neljän päivän testikierroksen jälkeen ovat: Aamupalaa Argonautasta, jätskit Vanillesta, drinkeille Bebopiin, illalliselle Uva Neraan tai Levantikseen. Väliin oleskelua auringossa, merellä tai sen äärellä ja kuljeskelua varjoisilla kujilla. Siinä ainekset täydelliseen lomapäivään.