Helsinki-Juhannus

En ole suuri juhannuksen viettäjä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olenkin usein paennut juhannusta kaupunkilomalle jonnekin päin Eurooppaa. Viime vuonna päätin kuitenkin kokeilla kaupunkijuhannusta kotimaassa. Olin vain puolisen vuotta aiemmin muuttanut Helsingin Punavuoresta Kehä 3:n ulkopuolelle ja Punavuori-ikävissäni sekä autenttisimman city-juhannuksen kokemiseksi varasin tunnelmallisen ullakkohuoneen Helsingin ytimestä, tyylikkäästä St. George -hotellista, jonne suuntasinkin heti alku-iltapäivästä juhannusaattona.

Sää oli epävakainen. Tuuli kävi aika tuimasti ja sadettakin ripotteli silloin tällöin. Ei siis houkuttelevin ilma ulkoiluun. Päätinkin siis ensin nauttia hotellin muhkeasta sängystä. TVstä tuli sopivasti MM-jalkapalloa ja hotellin televisiossa oli myös screen mirroring -toiminto, joten pystyin katsomaan Netflixiä isolta ruudulta kännykkäni avulla.

Sitten puin päälleni uikkarin ja kylpytakin ja suuntasin St. George Span sauna- ja allasosastolle, sillä tokihan juhannukseen sauna ja vesielementti kuuluu, vaikkei kova juhannuksen viettäjä olisikaan.

En suinkaan ollut allasosastolla yksin. Hotellijuhannus oli houkutellut runsaasti muitakin suomalaisia, mutta joukossa oli myös ulkomaalaisia. Lauteilla juttelin saksalaisen ystäväporukan kanssa, joiden jokakesäinen tyttöjen viikonloppu jossain Euroopan kaupungissa oli tuonut heidät tällä kertaa Helsinkiin suomalaisen keskikesän juhlan kokemiseksi. Vasta perillä heille olikin selvinnyt, ettei kyseessä ole kaupunkikarnevaali, vaan perinteisintä on paeta kaupungista luonnon helmaan juhannuksen viettoon…. Minultakin he sitten kyselivät vinkkejä, mitä tehdä juhannusaattona Helsingissä, mutta jouduin toteamaan, että olen ihan yhtä turisti Helsinki-juhannuksen suhteen kuin hekin. Helsingissä on kyllä sosiaalisen media perusteella vuosi vuodelta yhä enemmän juhannustapahtumia, mutta minä osasin neuvoa heille vain ne perinteisimmät ja ilmeisimmät tapahtumat Seurasaaressa ja Kaivopuistossa.

Saunomisen jälkeen päätin syödä saman katon alla Andrea-ravintolassa, joka onkin suosittelun arvoinen raikkaita turkkilaisia makuja tarjoava ruokapaikka, jos mietit minne mennä syömään Helsingin ydinkeskustassa.

Illallisen jälkeen aurinko pilkottelikin vähän pilvien raosta, joten uskaltauduin lopulta ulos kaupungille. Otin alleni Alepa-fillarin ja poljin kauppatorin ja Tähtitornin puiston kautta Kaivopuistoon juuri sopivasti katsomaan Kaivopuiston kokon sytyttämistä. Tuuli oli kyllä kova koko illan ja se olikin pudottanut isoja oksan karahkoja puistoissa. Helsingin keskusta ei suinkaan ollut juhannusaattona tyhjä, mutta tunnelma oli ehdottomasti poikkeuksellisen rento. Kaivopuistossa kokkoa katsomassa oli tietenkin väkeä, mutta ei tukalaa tungosta kuitenkaan.

Lauantai-aamuna nousin virkeänä, mutta kaikessa rauhassa ja viivyttelin herkullisen hotelliaamiaisen ääressä ennen kuin matkustin lähijunalla kotiini. Aamiaisella törmäsin myös edellisenä iltana saunassa kohtaamiini saksalaisnaisiin, jotka kertoivat suunnanneensa saunan jälkeen Seurasaareen, jossa olivat mm. maistelleet eksoottisia suomalaisia makuja ja muutenkin viihtyneet vallan mainiosti.

Yhden yön staycation omassa kotikaupungissa juhannuksena tuntui kuin olisi ollut pidempäänkinjossain kauempana, niin erilainen fiilis kaupungissa oli ja niin hemmoteltu olo St. Geogessa yöpymisestä tuli.

HeliHelsinkiComment